Välj en sida

Ska du frakta ömtåliga varor? Om du packar in dem i bubbelplast behöver du inte oroa dig för att något går sönder. Detta material är dessutom mycket användbart som isolering för växter. Bubbelplast är ett både praktiskt och ekonomiskt alternativ. Bubbelplasten uppfanns av en slump av två amerikanska forskare när de försökte tillverka en plasttapet år 1957. Och tur var väl det, att deras uppfinning gick fel. Tack vare deras miss har det nu blivit mycket enklare att frakta, skicka och förvara ömtåliga varor utan att de går sönder. Bubbelplasten är så pass uppskattad att den omsätter cirka 20 miljarder kronor om året. Bubbelplast är en typ av plastfolie med inbyggda inbyggda luftbubblor, oftast på cirka 1 centimeter i diameter, som gör att varan som packas in skyddas extra mycket.

Bubbleplastens användningsområden

Bubbelplast är stötdämpande och kan användas för att frakta varor och för att förvara och lagra varor. Mindre känt är kanske att bubbelplasten även har en isolerande förmåga, och kan användas exempelvis för att värmeisolera krukväxter när det är kallt, eller som isolering i växthus. (Då även kallat isolerplastfolie). Du kan spara ca 45% värme med hjälp av bubbelplast, och detta utan att det blir för mörkt, eftersom bubbelplasten släpper igenom ca 80% ljus.

Du kan köpa bubbelplast i en mängd olika storlekar och tjocklekar. Den kan köpas på rulle om du behöver packa in större varor, eller som små färdiga packpåsar för att snabbt och enkelt kunna packa in mindre varor, utan att behöva hålla på och tejpa eller knyta ihop paketet. Om man ska packa in extra stora eller tunga varor kan man behöva använda flera lager bubbelplast, för att försäkra sig om att varan inte kommer till skada.

Hur den används

Beroende på vad du ska använda bubbelplasten till kan du fästa den på olika sätt. Om du ska packa in mindre varor kan du använda dig av tejp eller snöre, eller köpa en färdig påse i bubbelplast. Om du ska slå in större varor, eller använda bubbelplasten i ditt växthus, kan du köpa brickhållare som är ett slags plastbeslag för att fästa bubbelplasten. Bubbelplast håller för att återanvändas flera gånger, och om den används i ett växthus bör den hålla i flera säsonger. När du väl har bestämt dig för att det är dags att byta ut bubbelplasten har du nöjet att trycka sönder de små plastbubblorna.