Välj en sida

Att byta ut golvet kan i vissa fall vara nödvändigt och andra gånger görs det för att man vill förändra utseendet i ett eller flera rum. Det kan även vara otroligt snyggt att lägga samma golv i hela bostaden och då är parkettgolv ett vanligt val. För en mer rustik känsla är trä ett bra val och vill man hålla det enkelt kan man använda sig av en hederlig plastmatta.

Parkettgolv

Ett val som många gör när det ska vara ett genomgående material i hela bostaden är parkettgolv. Det finns mycket att välja bland och tack vare klickfunktionen är det enkelt att utföra jobbet på egen hand. Det är enkelt att underhålla, är lättstädat och håller i många år om man tar hand om det på rätt sätt. Parkettgolv är extremt vanligt i vardagsrum och stora rum.

Plastmatta

Precis som med parkettgolv är plastmatta ett golv som är ganska enkelt att lägga på egen hand. Det ger ett slitstarkt, praktiskt och lättstädat resultat och det finns ett stort urval på färger och mönster. Finns att köpa både som plattor och på rulle och står emot vatten och fukt bättre än något annat material.

Trägolv

Väljer man att lägga ett trägolv får man ett hållbart resultat som dessutom oftast bara blir vackrare ju mer det slits. Golvet går att slipas väldigt många gånger innan det behöver bytas ut och går att behandla på flera olika sätt. Nackdelen är att trä påverkas mycket av klimatet och kan både krympa och svälla. För bästa resultat kan det vara klokt att ha hjälp av en utbildad golvläggare.

Textil

Heltäckningsmattor är ett material som blivit allt mer vanligt dom senaste åren. Vanligtvis väljer folk att lägga in sköna mattor i sovrum och stora garderober för ett mjukt och varmt underlag att sätta ner bara fötter på. Det är relativt enkelt att lägga själv men det kan vara bra att tänka på att det kan vara svårt att hålla rent. Dammsuga går bra men man kan behöva låna eller hyra en ångmaskin eller en speciell mattvätt för att göra rent mattan någon gång då och då.

Vilket material man ska välja när det är dags att lägga golv avgörs till stor del av vilket utseende och vilken känsla man föredrar. Vissa egenskaper kan också vara bra att tänka på innan man bestämmer sig, så som om det är lätt att hålla rent eller om det kräver speciella åtgärder.