Välj en sida

Gaffeltruckar är ovärderliga maskiner på såväl lager som byggarbetsplatser. De säkerställer en smidig drift av en hel rad olika typer av verksamheter. När det kommer till att använda dessa maskiner finns det dock flera seglivade myter som lever kvar. I denna artikel kommer vi att sticka hål på några av dessa.

4 vanliga myter om truckkort som vi kan sticka hål på

Dessa är några av de vanligaste myterna och missuppfattningarna som vi idag kan sticka hål på:

  • Det räcker med ett vanligt körkort för att köra gaffeltruck. Nej, ett vanligt körkort gäller för framförandet av vanliga fordon på allmänna vägar. Det gäller inte för användandet av tunga maskiner i en arbetsmiljö. En gaffeltruck har en helt annan mekanik än en personbil samt är förenad med andra potentiella faror och driftskrav. Därför krävs ett särskilt truckkort som visar att du kan hantera en truck och förstår dessa skillnader.
  • När jag har lärt mig att köra truck kan jag köra alla typer av gaffeltruckar. Nej, det finns flera olika typer av truckar (t.ex. motviktstruckar, höglyftande åktruckar, skjutstativtruckar, höglyftande plocktruckar, smalgångstruckar och fyrvägstruckar). I vissa fall kan du behöva särskild utbildning för att kunna använda en viss typ av truck.
  • Truckkortet är bara en formalitet, det är erfarenheten som räknas. Nej, detta stämmer inte heller. Det är förvisso ovärderligt om du har en gedigen erfarenhet att ställa truck. Men du behöver samtidigt också ha ett truckkort för att visa för arbetsgivaren att du är ajour med bästa praxis. Såväl erfarenhet som formell utbildning krävs, och dessa går ofta hand i hand.
  • Om jag har fått utbildning på arbetsplatsen räcker detta. Nej, det är såklart bra om du kan gå en utbildning på din arbetsplats, men denna ersätter inte en formell utbildning. Du behöver därför gå en extern truckutbildning, oavsett huruvida du redan har en informell utbildning eller ej.

Certifieringen är mer än bara en bit papper

Sist men inte minst vill vi betona att truckkortet och certifieringen faktiskt är mer en bara en bit papper. Det är ett bevis på din kompetens när det kommer till att köra truck och din förståelse för säkerheten. Därför är det viktigt att du certifierar dig.