Välj en sida

Vad är ett tryckeri?

Ett tryckeri är en plats där man trycker exempelvis tidningar, böcker eller grafiskt innehåll i stora tryckpressar. I Sverige sträcker sig tryckeriets historia ända från Gustav Wasas tid, även om tekniken inte var den samma som idag. Ett av de största tryckerierna i Sverige idag är DNEX i Akalla. Där trycks bland annat Dagens Nyheter och Expressen och några av de allra största dags- och kvällstidningarna. Det finns även tryckerier som inriktar sig på ett mer konstnärligt hantverk och skapar layout till gallerier eller strandflaggor till företag.

Tryckerier möjliggjorde tidningsmediet

Tryckerier har gjort det möjligt för fler människor att ta del av det som skrivs och berättas, speciellt för i tiden då papperstidningar i princip var det enda mediet som fanns tillhands. De flesta människor hade då inte tillgång till samma kanaler vi har idag, varvid den tryckta tidningen var av stor viktig för att få nyheter och berättelser om vad som hände både regionalt och globalt. Även tryckning av böcker möjliggjorde att allt fler människor kunde läsa och ta del av litteraturen.

Den digitaliserade världen

Även om vi idag lever i en allt mer digitaliserad värld så är tidningar och böcker ett alltjämt viktigt inslag i många personers liv. Många kanske läser tidningen på morgonen, läser en bok till kvällen eller både och. För att förse människor med de senaste nyheterna och nya (eller gamla) böcker så krävs det att tryckerier världen över levererar detta. För även om läsplattan, datorn och mobilen har ersatt tidningen och boken för många så är det fortfarande många som uppskattar det som står skrivet i tryck och det kommer nog inte förändras i framtiden.

Många gillar att ha något i händerna

Tryckerierna spelar fortfarande en mycket viktig roll i människors liv i och med att de används för att trycka flyers, broschyrer och all typ av reklam. Många människor föredrar att ha något fysiskt i händerna istället för att läsa allt på datorn eller läsplattan. Enligt många så kan inte digitala prylar ersätta känslan av att ha en bok i handen eller läsa en tidning över en kopp kaffe. Idag har det nästintill blivit lite trendigt att exempelvis prenumerera på tidningar som The New Yorker eller modemagasin som Elle.