Välj en sida

En vanlig frågeställning från den som just bestämt sig för att skaffa lägenhetslarm är om det är bättre att köpa sitt larm själv eller hyra av en tjänsteleverantör som också kopplar upp larmet mot en larmcentral. Hur viktigt är det att äga sitt eget lägenhetslarm? Och klarar man sig lika bra utan abonnemang? Det finns som vanligt för- och nackdelar med alla alternativ. I den här texten berättar vi mer om denna frågeställning och ger mer klarhet om vad man ska välja.

Friköpt, operatörslåst, hyra, larmcentral eller självövervakat?

Den första frågan man bör ställa sig är om man själv vill ansvara för övervakningen i sin lägenhet (självövervakat) eller ha en bemannad larmcentral. En bemannad larmcentral är tillgänglig 24 timmar, 365 dagar om året, oavsett om du sover, är på semester, inte har mottagning på din telefon och kan sätta in rätt åtgärd (brandkår, väktare och polis). En bemannad larmcentral kommer alltid med en kostnad och upphandlar du tjänsten själv, utan att köpa produkterna som ingår i ett lägenhetslarm, så kan de kosta från ca 1500 kronor per år. När du frunderar över att ha ett uppkopplat lägenhetslarm eller inte måste du även ta in i beräkning att få friköpta larm går att koppla in själv till larmcentral. Det är endast ett fåtal produkter som säljs i Sverige idag som kan kopplas in till de larmcentraler som finns. För att ta reda på exakt vilka som fungerar ta kontakt med din närmaste larmcentral. Dessa produkter kostar från ca 5000 kr och uppåt i sitt enklaste grundutförande.

De allra flesta i Sverige (ca 80 %) väljer att köpa/hyra ett lägenhetslarm som är kopplad direkt vid köpet till en bemannad larmcentral. Antingen kan man välja ett företag där professionell installation ingår eller så finns det alternativ där man själv står för installationen. Här blir prisbilden mer komplex men man får räkna med mellan 2500-5000 kr per år från andra året. Första året blir de flesta lite dyrare med en startkostnad, dock inte alla.

Räkna på kostnaden på 5-10 år när du jämför lägenhetslarm

Sen finns det också en uppsjö både billiga och lite dyrare självövervakade lägenhetslarm som man aldrig kan koppla mot en larmcentral. Dessa larmar via telefon, sms eller e-post eller push notiser till smartphones. Här kan man köpa ett billigt larm från ca 2000 kr och installera det själv.