Välj en sida

Du som planerar att besöka Göteborg kan pröva på att gå på en vinprovning på någon av stadens fina krogar. Du får till exempel lära dig följande:

  • Om vinets historia
  • Hur du identifierar olika druvor
  • Hur du smakar på rätt sätt

Vinprovning – lär dig mer om viner och om Göteborg

Vinprovning i Göteborg är ett sätt att inte bara upptäcka vinerna, men också staden. Här finns ett flertal restauranger att välja mellan. Leta fram en bra rutt ditt, så att ni kan promenera och upptäcka saker på vägen.

Bra att tänka på innan du går

  1. Klä dig rätt. Det är klokt att bära svarta, eller i alla fall mörka kläder. Bär du ljusa kläder är risken att även mycket små stänk av vindroppar syns tydligt. Ett annat tips är att undvika långa och löst hängande ärmar som kan orsaka spill och söl. Har du långt hår är det en god idé att sätta upp det i en tofs, så att det blir enkelt att spotta i glaset. Det är sällsynt med direkta klädkoder – men lite finare än ”ledigt” brukar vara vanligt när man testar vin.
  2. Hoppa över parfymen. Till mycket stor del använder vi luktsinnet för att avgöra om något är gott eller inte. Undvik därför att bära parfym. Är det någon annan på vinprovningen som har stark parfym lär du ganska snabbt förstå varför det är bäst att hoppa över det just den dagen.
  3. Ät gärna något innan. Göteborg har många fina restauranger, och det kan vara en idé att besöka någon av dem innan er vinprovning. En vinprovning på fastande mage kan innebära att man snabbt blir påverkad av alkoholen (såvida man inte spottar), och att det därför blir svårare att njuta av eventet i sin helhet. Det är också en god idé att dricka vatten mellan de olika vinerna för att hålla en god vätskebalans i kroppen.

Hur beställer man?

Att beställa en vinprovning i Göteborg är enkelt och det finns flera sätt att göra det. Ett sätt att göra det på är att köpa ett presentkort från de företag som säljer upplevelser. De flesta sådana företag har flera platser att välja mellan på Västkusten, och det är egentligen bara att titta på det som verkar bäst.