Välj en sida

Att bygga bastu behöver inte vara ett stort projekt, men det finns lite att tänka på, bland när det gäller placering, innan du drar igång. Om du inte vill eller orkar bygga din egen bastu så finns monteringsfärdiga modeller att köpa på marknaden.

Det första du måste fråga dig innan du drar igång projektet med att bygga bastu är var ska jag placera bastun någonstans? Kanske har du en vacker sluttning där du tänker att bastun ska stå med utsikt över ängarna. En sluttning är inte alltid optimal för en bastugrund. Eller så ska du ha bastun inne i ditt hus. Då måste du tänka på att takhöjden bör vara minst 190 cm, däremot bör den inte vara allt för mycket högre eftersom värme stiger så kommer det inte hjälpa dig att värma upp bastun om det är högt i tak. För en moral bastu för familjen så omkring 190–220 cm en lagom takhöjd. Detta funkar fint om du till exempel vill ha två sittbänkar, så kallade lavar, något som är standard i denna typ av bastu. Men det funkar även att köra med tre lavar.

Relaxavdelning eller spa hemma

Något annat att tänka på när du är i farten att bygga bastu är att det bör ju även finnas närhet till möjligheten att duscha eller bada i anslutning till bastun. Du kanske ska passa på att bygga en relaxavdelning i anslutning till bastun när du ändå håller på? En relaxavdelning uppskattas av många bastubadare eftersom det är ett ställe att koppla av och eftersvettas efter bastun. Om du placerar bastun i ett hörn där två väggar är ytterväggar så kommer du att spara energikostnader. Bastun kommer att fungera som en extra isolering och du kan spara uppemot femhundra kilowattimmar per år.

Monteringsfärdiga alternativ på bastumarknaden

Om du inte orkar med ett så pass stort projekt som att bygga en bastu från grunden så finns det gott om alternativ på marknaden. Välj en modell som passar dina behov, du kommer ju fortfarande att behöva montera bastun men det är inte lika omfattande som att bygga bastu från grunden.