Välj en sida

Sublimering är inte bara en term inom kemi, utan också en framstående tryckteknik som har revolutionerat hur vi ser på tryck på olika material. Men vad innebär det egentligen, och varför har det blivit så populärt?

Sublimering är en teknik där trycket integreras i ytan på det objekt som ska tryckas på. Istället för att ligga ovanpå materialet, blir trycket en del av det. Detta ger trycket en enastående hållbarhet, jämförbar med objektets egen livslängd. Ett av de mest framträdande resultaten av denna teknik är att trycket känns mjukt och utan upphöjda kanter.

Material och teknik

För att sublimering ska vara möjligt krävs att objektet har en yta av polyester. När det gäller textilier, bör de innehålla minst 50% polyester för bästa resultat, även om 100% polyester är att föredra. Hårda material som keramik och metall måste behandlas med en speciell polymerbeläggning för att trycket ska kunna fästa. Det är viktigt att notera att sublimering inte rekommenderas på mörka eller färgade material, eftersom trycket kan smälta samman med bakgrunden.

Hur fungerar processen?

Sublimering kräver en skrivare utrustad med speciellt sublimeringsbläck. Designen skrivs ut på ett särskilt transferpapper, som sedan placeras på objektet som ska tryckas. Med hjälp av en värmepress omvandlas bläcket till gas, och färgpartiklarna tränger in i polyesterfibrerna. När objektet kyls ner, fäster färgpartiklarna i fibrerna, vilket gör att trycket blir en del av objektet.

Användningsområden

Sublimering är särskilt lämpligt för objekt som T-shirts, muggar och fotopaneler. Tekniken är idealisk för bilder med många detaljer, skuggor och toningar, men den fungerar också utmärkt för enkla logotyper som behöver vara extra slitstarka. Förutom en skrivare med sublimeringsbläck behöver du sublimeringspapper och en värmepress eller vakuumugn. Valet av utrustning beror på vad du planerar att trycka på. Sublimering är en teknik som erbjuder hållbara och högkvalitativa tryck. Genom att integrera trycket i objektets yta garanterar det en lång livslängd och en kvalitet som är svår att matcha med andra tryckmetoder. För dem som söker det bästa inom tryckteknik är sublimering definitivt värt att överväga. Vidare om sublimering finns på https://folier.se/tryckakademin/vad-ar-sublimering/.