Välj en sida

Ska mingelmat beställas via catering kan det ske från mängder av restauranger, matvarubutiker och cateringföretag i Stockholm. Vad kan man titta på när de olika alternativen ska ställas mot varandra?

Hur mycket kostar det – per styck/person?

Beroende på vad det är för mingelmat kan priset anges per styck eller per person. Exempelvis anges ofta små kanapéer i portionspris medan minihamburgare anges i pris per styck. Enklast att jämföra är självklart om priset anges per person.

Mat, catering eller mer service?

Hos stora livsmedelsbutiker går det att köpa både plankor, smörgåstårtor och mingelmat. Man får då själv åka till butiken, under dess öppettider, och hämta allt. Det är ofta det billigaste alternativet men samtidigt finns begränsningar gällande vilken service som kan erbjudas. Anlitas ett företag för catering kan de ofta även erbjuda servering, porslin och tillbehör till festen.

Ska bubbel kunna hållas i handen?

I val av mingelmat behöver man ta hänsyn till hur, var och när maten ska ätas. Är det mingel precis i invigningen av festen eller senare på kvällen? Ska det vara ett lätt tilltugg eller måltiden för dagen? Små snittar eller en mer mättsam måltid? Är det i början av en fest kanske gästerna välkomnas med ett glas champagne och i sådant fall behövs mingelmat som lätt kan ätas med en hand. Ska bubbel kunna hållas i handen – eller inte?

Finns det allergier hos gästerna?

Ett klassiskt misstag är att inte kontrollera eventuella allergier i förväg. Detsamma gäller om en del gäster är veganer, vegetarianer eller äter specialkost av religiös övertygelse. I vissa fall kan det vara svårt att veta i förväg och man får helt enkelt gardera vissa speciella beställningar med glutenfritt, veganska alternativ osv. I val av företag för catering behövs alltså ett företag väljas med brett utbud även för de med allergier.

Hur stor är minsta mängd att leverera?

Är det en liten fest bör man även kontrollera hur många portioner som måste beställas för att utkörning ska ingå i priset. Det ligger ofta på kring 10 – 15 personer men kan hos vissa företag vara upp mot 20 personer.

Var sker utkörning?

Ska festen vara någon mil utanför Stockholm? Fråga cateringföretaget om det uppstår någon extrakostnad för leverans. De flesta levererar gratis ”inom Stockholm” men var gränsen går för tilläggskostnad kan variera.