Välj en sida

Oseriösa aktörer ger PPM dåligt rykte

PPM-fonden GFG Medium Risk Fund är sedan december 2016 avregistrerad från det fondtorg på vilket svenska pensionssparare och pensionärer kan välja mellan drygt 800 valbara PPM-fonder. Efter avregistreringen har cirka hälften av fondkapitalet återbetalats till spararnas PPM-konton. Likvidationsprocessen är fortfarande pågående och ungefär 325 miljoner kronor återstår fortfarande att återbetalas till spararna.

Pensionsmyndigheten hoppas fortfarande att denna summa, eller åtminstone mer pengar än vad som hittills har återbetalats, ska betalas tillbaka till spararnas PPM-konton. Myndigheten har dock valt att avsluta fonden redan nu. Detta för att de pensionssparare som berörs av detta ska ha möjlighet att genomföra fondbyten och ta del av den positiva värdeutveckling som många andra fonder i premiepensionssystemet för närvarande har.

När processen med att avsluta fonden är färdig kommer spararnas återbetalda kapital att investeras i de fonder som respektive sparare själv har valt eller i AP7 Såfa, det statliga förvaltningslaternativet. De sparare som berörs av avregistreringen av fonden GFG Medium Risk fund kommer meddelas via brev om vad detta innebär och vad som kommer att hända om det skulle vara så att mer pengar återbetalas av fondbolaget framöver. Totalt berörs ungefär 5 000 pensionssparare av denna händelseutveckling.

Problemfri professionell PPM-förvaltning

Ett annat fondbolag som stängs ute från premiepensionssystemets fondtorg är Allra. Allra är ett av de fondbolag som den senaste tiden har figurerat flitigt i media efter att “inte agerat i pensionsspararnas intresse” enligt Katrin Westling Palm, generaldirektör på Pensionsmyndigheten. 86 sparare sålde sitt innehav i Allra-fonder i elfte timmen, men 102 000 pensionssparare sitter fast i dessa fonder och det kan ta flera veckor eller månader innan de får loss sitt innehav. Inom en snart framtid kommer deras pengar dock att föras tillbaka till den statliga fonden AP7 Såfa.

För dig som vill undvika att investera i mindre seriösa PPM-fonder finns ett enkelt alternativ. Fondförvaltaren Advisor har över tid överträffat såväl AP7 Såfas genomsnittliga årsavkastning som den genomsnittliga pensionsspararens snittavkastning. Genom att anlita Advisor kan du få professionell PPM-förvaltning, vilket innebär att du inte längre behöver oroa dig för uppgångar och nedgångar på börsen. Överlämna det ansvaret till Advisor och njut istället av det goda som livet har att ge!