Välj en sida

EFT står för Emotionellt Fokuserad Parterapi och är en sorts parterapi. Om du och din partner har problem, kanske bråkar ofta eller har svårlösliga konflikter som riskerar att göra slut på er relation, kan detta vara rätt terapi. Att gå i EFT parterapi innebär att man lär sig att tyda varandra på ett mer emotionellt plan. Om man varit tillsammans länge och ständigt bråkar och tjafsar om samma saker är det väldigt vanligt att man inte hittar något bra sätt att nå fram till varandra. Det känns dels som att man inte förstår den andre samtidigt som det känns som att ens partner aldrig för står en. När du och din partner går i EFT parterapi får ni lära er att förstå ert samspel och hur ni kan förbättra detta.

Samspelet är viktigt

I en relation är det väldigt viktigt att jobba på samspelet. Detta innebär sådant som rör era känslor. Ni båda behöver kunna få och ge kärlek, intimitet, uppskattning, stöd och förståelse. Känner man att man inte får dessa saker är det lätt hänt att man blir såväl kall och ledsen som arg och besviken. Man kan känna sig otillräcklig, börja inbilla sig saker som att ens partner är otrogen och liknande. När man har problem med sitt samspel brukar det vanligtvis vara så att den ene partner känner sig otillräcklig och inte tillräckligt sedd. Detta kan resultera i att en person i relationen blir arg, ledsen och frustrerad. Responsen från den andra partnern (som försöker att hjälpa men inte vet hur) är att hen drar sig tillbaka och blir tyst. Detta kan öka på känslorna av otillräcklighet hos den andra partnern.

När ni besöker en terapeut inom EFT parterapi kan ni få hjälp att lära er känna varandras känslor, hur ni kommunicerar och även göra er själva förstådda inför varandra. Det är ofta fördelaktigt att ha parterapi eftersom närvaron från en utbildad terapeut är lugnande och gör det lättare att prata. Samtidigt som terapeuten kan ställa frågor och hjälpa er hålla samtalet konkret och flytande. Oavsett var i landet du bor kan du enkelt hitta EFT parterapi i närheten.