Välj en sida

Funder du på att köpa en ny cykel men vet inte vilken du ska köpa? Det finns många olika cyklar på marknaden och många många olika modeller. Det är viktigt att du provar dig fram för att hitta just den bästa cykeln för dig. Du behöver inte bestämma dig för att ha en dam eller herr cykel. Utan det är faktiskt helt okej om en kvinna har en herrcykel och vice versa.

Varför finns det damcyklar och herrcyklar?

Det är en fråga som på senare år fått många att tänka till. Är de egentligen så olika som de vill framstå? Men visst finns det olikheter på cyklarna. En damcykel finns ofta i mindre modeller det finns också andra olikheter på cyklarna. En damcykel är mer anpassad för att cykla i en stad. De kan kännas lite klumpigare i modellen än en herrcykel. Men om man ska ha en cykel för att ta med barnen till dagis och handla är en damodell att rekommendera. De har ofta pakethållare vilket inte alltid en herrcykel har och de har inte pinnen i mitten som en herrcykel har vilket kan göra det enkelt att sparka barnet i barnstolen.

Varför är det bra med en damcykel?

Det är enklare att kliva av och på en damcykel. De är oftare säkrare eftersom de nästan alltid har en bakbroms. De har också mera skydd så som kedjeskydd för att slippa smutsa ner kläder. Det är också mer praktiska att kliva på om du har en kjol eller en lång jacka på dig.

Stadscykel

Cykeln har kraftig kommit tillbaka i modet. Cykel är egentligen inget nytt fenomen utan ett transportmedel som funnits sedan artonhundratalet. När de först tillverkades var det för att snabbare ta sig fram och för att de brukade mindre energi än att använda en häst. Idag finns det städer som är cykelvänliga så som Amsterdam och Köpenhamn. Det är enklare att ta sig fram i staden med en cykel och de flesta av stadens befolkning tar sig till och från jobbet med cykel. Det är ett mycket mer naturvänligt färdmedel än en bil och du slipper dessutom att leta parkering och att betala bensin. Det finns cykel parkeringar på flera ställen i stan och det finns också möjlighet att ta med cykeln på tåget eller bussen om du bor utanför storstaden. Det finns cyklar i alla olika prisklasser beroende på modeller och märken.