Välj en sida

Har du gott om plats i din trädgård och funderar på vad du ska göra med den fria ytan? Om du inte behöver all yta för dig själv, din familj och dina projekt kan du nyttja en del av den till annat. Till exempel kan du låta dina gäster bo i ett alldeles eget litet hus genom att bygga ett attefallshus på tomten. Har du ett en- eller tvåbostadshus på din tomt? I sådana fall har du rätt att bygga en komplementbyggnad. Det krävs i dagsläget inget bygglov för att sätta upp ett attefallshus. Du behöver dock göra en anmälan till kommunen och få startbesked innan bygget kan påbörjas.

Ett attefallshus får som mest vara fyra meter högt från marknivå till taknock samt 30 kvadratmeter stort. Vill du kunna bygga huset närmare än 4,5 meter från tomtgränsen? I sådana fall krävs ett medgivande från dina grannar alternativt ett bygglov. En viktig punkt där ett attefallshus skiljer sig åt från en friggebod är att det får inredas som en bostad. Du kan dock även välja att använda det till en rad andra ändamål, såsom:

  • garage
  • växthus
  • bastu
  • båthus

Köp ett nyckelfärdigt attefallshus eller bygg själv från grunden

Om du är händig och gillar att ta dig an lite större projekt kan du bygga ditt hus själv från grunden. Men för de allra flesta är det mer lämpligt att köpa en färdig monteringssats eller till och med ett nyckelfärdigt attefallshus. När det kommer till taket kan du sätta din egen prägel genom att välja ett material som passar dig bra. Du kan till exempel använda takpapp – ett materialval som gör det snabbt, enkelt och billigt att lösa takfrågan. Dessa små hus kan dock även ha tak i tegel, plåt eller andra material. Du bör därför välja material utifrån attefallshusets utseende i övrigt och dina personliga preferenser.

Ditt attefallshus behöver vila på en stadig och stabil grund. Om du inte vill bygga en gjutplatta själv kan du välja att ta en genväg. Det är även möjligt att använda en plintgrund om du så önskar. Men om du väljer att köpa ett nyckelfärdigt hus kan din leverantör ge dig råd kring vilken slags grund som lämpar sig bäst.