Välj en sida

Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter kan vara en lång process som kan upplevas snårig och förutsätter kunskap om hur en ombildning till bostadsrätt går till. Främst kanske för att man ska göra ett stort beslut i sitt liv om man väljer att gå från en hyresgäst till en ägare av sin bostad. Faktum är att det finns flera fördelar med ombildning till bostadsrätt som kommer att gås igenom nedan.

Du kan tjäna pengar på ombildning till bostadsrätt

Priserna på bostäder har under de senaste åren stigit rejält och därför har också vinsterna från ombildningar gjorts och blivit väldigt stora. Vid en ombildning kan du oftast köpa loss din bostad för 70-75 procent av bostadens marknadsvärde. Din bostad kommer därmed vara värd mer vid en eventuell försäljning än vad du betalat för den, vilket genererar pengar. Du har alltså möjlighet att tjäna en riktigt bra slant. Att köpa och äga sin bostad är också en investering i framtiden. Investeringen innebär både ett eget kapital och en mer långsiktig trygghet då du vet att du har en realiserbar tillgång i form av bostaden.

Du får större inflytande i olika frågor

Om du vill köpa din bostad och därmed att en ombildning till bostadsrätt ska ske, innebär det att du blir en bostadsrättsinnehavare. Som en sådan kommer du att ha ett större inflytande än om du vore en vanlig hyresgäst. Inflytanden har du dels över din egen lägenhet och dess utförande och inredning och dels över fastigheten och dess närområde som tvättstuga, parkeringsplatser och utemiljö. Eftersom du också blir medlem i bostadsrättsföreningen och därmed väljer den styrelse som du vill ha, ökar ditt inflytande i frågor som rör renoveringar, trivsel och trygghet. En ombildning till bostadsrätt kan också få gemenskapen mellan grannar att öka eftersom man har gemensamma intressen.

Du får billigare boendekostnader

Generellt brukar man säga att det är billigare att bo i en bostadsrätt än i en hyresrätt. Det gäller både ur ett kort- och långsiktigt perspektiv. Detta eftersom avgiften som betalas istället för hyra till bostadsrättsföreningen, går tillbaka till föreningen genom sänkning av boendekostnader eller investeringar.