Välj en sida

Datorhjälp i Malmö mot säkerhetshot

Genom att förebygga säkerhetshot kan du undvika att behöva köpa en ny laptop i onödan. När din dator smittas med skadlig programvara kan du i vissa fall inte göra mycket annat än att byta ut din dator.

Du kanske någon gång har undrat varför din dator inte längre är lika snabb som den brukade vara? Eller varför 100 procent av datorns arbetsminne ständigt används? Kanske ploppar samma popup-fönster upp varje gång du öppnar din webbläsare? Dessa är exempel på otrevliga hot som lurar i din dator. Ibland kan du behöva anlita professionell datorhjälp i Malmö för att få bukt med dessa säkerhetshot.

Säkerhet är en viktig fråga för alla datoranvändare på grund av de hot som ständigt lurar på nätet. De är bara ute efter att skada din dator och stjäla din data, vilket gör att din känsliga information står på spel. Det finns olika sätt att avlägsna skadlig programvara som inte kostar dig en ny dator. Innan du lär dig rensa skadliga mjukvaror behöver du först identifiera de olika hoten. Här går vi igenom två av dessa.

Två vanliga sorters skadlig programvara

Om du känner dig osäker på hur du ska rensa din dator från skadlig programvara kan du överväga att anlita datorhjälp i Malmö och dess omnejd.

Internetmaskar

Internetmaskar är program som kan påverka en dator på samma nätverk och fungerar på ett annat sätt än ett datorvirus. Masken behöver inte vara kopplad till ett annat datorprogram för att vara skadligt och kan dessutom skapa en kopia av sig själv. Maskar sprids via datornätverk och använder bandbredd för att göra detta. Om din internetanslutning plötsligt blivit väldigt seg kan det bero på maskar. Maskar kan bland annat orsaka en serverkrasch, göra dina filer oanvändbara eller skapa en bakdörr för hackare på den utsatta datorn.

Rootkit

Ett rootkit kan dölja sig på en dator och undvika att upptäckas av program som söker efter skadlig programvara. Det kan skapa en bakdörr på datorn och låta hackare skicka skräpmail genom denna eller använda datorn för att utföra så kallade DDOS-attacker på servrar. Att upptäcka ett rootkit kan vara svårt eftersom det döljer sig, men ett sätt att upptäcka det är att köra ditt antivirusprogram innan systemet laddar hårddisken.