Välj en sida

Har det blivit dags att genomföra ett fönsterbyte? Då är det klokt att välja moderna och energieffektiva fönster, även om det möjligen innebär en högre kostnad just för stunden. Det finns nämligen flera fördelar med att välja denna typ av fönster, bland annat att man på sikt kommer få pengar över i plånboken. Läs mer här!

Vad är energifönster?

Gamla fönster har ingen vidare isoleringsförmåga. Värmen släpps ut och fönstren kan till och med vara så pass dåliga och otäta att det sipprar in kall luft utifrån också. Energifönster har en bättre isoleringsförmåga och består av fler antal glas – det finns både två, – och treglasfönster att välja bland. Mellan fönsterrutorna finns ett mellanrum som ofta fyllts med ädelgas – vilket även det gör att värmen bevaras bättre. Energifönster sparar alltså på energin vilket medför två stora fördelar:

  • Lägre uppvärmningskostnader
  • Bättre för miljön

Fönsterbyte som lönar sig i länden

Energifönstrens egenskaper hjälper alltså till att hålla värmen på rätt sidan av glasen och även om inköpspriset blir dyrare jämfört med andra fönster så kan det som tidigare nämnt löna sig ordentligt i längden. Oavsett vilken typ av uppvärmning som finns i den aktuella byggnaden så kommer kostnaderna för den att gå ner, något som märks främst under vinterhalvåret när kylan tränger sig på.

Det blir lite roligare att öppna räkningarna framöver, och har man tur så betalar fönstren mer eller mindre sig själva tids nog. Den största skillnaden kommer dock att märkas för den som haft riktigt dåliga fönster innan, men även den som genomför ett fönsterbyte trots hyfsat bra och moderna fönster kommer troligen märka skillnad när det kommer till just uppvärmningen.

Hjälp med att fönsterbyte

Det är smart att ta hjälp med sitt fönsterbyte för att alla delar ska bli korrekta. Gör man inte rätt finns också en risk att effekten uteblir och bäst är att kontakta en firma som ägnar sig åt just fönsterbyten.

Hur mycket kommer det då att kosta? Det finns flera faktorer som kommer avgöra den frågan, dels vilka fönster man väljer och dels hur många fönster som ska bytas ut. Be om offerter så kan du bilda dig en uppfattning och även om det känns dyrt – ha i åtanke att uppvärmningskostnaderna kommer minska istället, förhoppningsvis en hel del.