Välj en sida

Pannbiffar med löksky samt fläsk med löksås och bruna bönor. Här delar Seppo med sig av två av sina mest populära rätter som han serverar på sin lunchrestaurang i Borås, restaurang Arom på Hultagatan. Pannbiffar med löksky samt fläsk med löksås och bruna bönor är svensk husmanskost när den är som bäst. Båda rätterna serveras ofta som dagens lunch i Borås på Arom.

Pannbiffar med löksky

Pannbiffar med löksky är inte som vilka biffar som helst. De är gjorda på en luftig färs blandad med riven eller finhackad lök, ströbröd som fått svälla i mjölk, fransk senap, ägg, gräddfil om du vill och vanlig salt och peppar. Låt svälla några minuter innan du formar biffarna och bryner dem i smör på medellåg värme. Pannbiffar med löksky är en av restaurang Aroms mest uppskattade rätter. Löken ska fräsas på låg värme i samma panna som du stekt biffarna. Deglasera pannan med vatten och fräs löken tills den mjuknat och tillsätt en nypa socker. Tillsätt gärna fond, vinäger, salt och en extra klick smör innan du häller lökskyn över biffarna. Servera med potatis som du kokar under tiden, eller rostar om du föredrar det. Persilja, saltgurka och en morots- och vitkålssallad passar också bra till.

Fläsk med löksås och bruna bönor

Fläsk med löksås, bruna bönor och kokt potatis är också en favorit, inte bara bland Aroms gäster utan över hela landet. Den kräver lite planering eftersom bönorna ska blötläggas i tolv timmar, därefter ska de kokas i 1 – 1,5 timme. Eftersom vattnet kokas bort kan du behöva tillsätta mer under tiden. När bönorna har rätt konsistens tillsätter du sirap och ättika, salt och peppar. Vill du ha mer smak kan du även tillsätta ingefära, chiliflakes och hackad persilja. Välj ett fina tjocka bitar av rimmat fläsk och stek dem knaprigt. Det är viktigt att ytan blir krispig.

När du gör löksåsen så börja med att koka ihop i mjölk och grädde i en kastrull. Ta fram en annan kastrull och lägg i strimlad lök i en smörklick och låt den svettas där. Red av med mjöl eller maizena och häll sedan över själva såsen: mjölk- och gräddblandningen. Smaka av med salt, peppar och slutligen lite socker. Servera med kokt potatis och en kvist persilja! Vill du ha pannbiffar med löksås eller fläsk med löksås bruna bönor till lunch? Håll koll på restaurang Aroms hemsida. Där hittar du veckans meny med Sveriges bästa dagens lunch i Borås.