Välj en sida

Malta är en liten önation som ligger i Medelhavet, strax söder om Italien. Landet är känt för sitt varma klimat, sina fantastiska stränder och sin rika historia, som är influerad av afrikanska, arabiska och europeiska kulturer. De officiella språken på Malta är maltesiska och engelska, vilket gör det till ett populärt resmål för engelsktalande. Att leva på Malta har blivit verklighet för många Svenskar men önskan om att bo och jobba utomlands.

Att arbeta på Malta

Att arbeta på Malta kan vara ett utmärkt tillfälle för den som vill ha en omväxling och en chans att uppleva en ny kultur. Här är några saker att tänka på om du funderar på att arbeta på Malta:

  • De officiella språken på Malta är maltesiska och engelska, så det är viktigt att du behärskar engelska väl om du vill arbeta i landet. Många jobbmöjligheter finns inom tjänstesektorn, särskilt inom turismen, men det finns också möjligheter inom tillverkningsindustrin, finansiella tjänster och andra branscher.
  • Malta är medlem i Europeiska unionen, så medborgare från EU-länder har rätt att arbeta i landet utan arbetstillstånd. Medborgare från länder utanför EU måste ansöka om arbetstillstånd för att kunna arbeta på Malta. De som är medlemmar i EU och vill leva på Malta kan göra så utan byråkrati.
  • Den maltesiska ekonomin är relativt stabil och arbetslösheten är låg. Det är dock fortfarande en bra idé att göra din research och se till att det finns jobbmöjligheter inom ditt område innan du flyttar till Malta.
  • Levnadskostnaderna på Malta är generellt sett lägre än i andra europeiska länder, så du kanske kan spara pengar när du arbetar i landet. Det är dock viktigt att komma ihåg att lönerna på Malta också generellt sett är lägre än i andra EU-länder.
  • Den maltesiska kulturen är vänlig och välkomnande, och det finns ett starkt utlandsboende på ön. Det är lätt att få nya vänner och hitta stöd när man bor och arbetar på Malta.
  • På det hela taget kan det vara en givande erfarenhet att arbeta på Malta för den som vill ha en förändring av tempot och en chans att uppleva en ny kultur. Med sina vackra stränder, sin rika historia och sitt välkomnande samhälle är Malta en fantastisk plats att bo och arbeta på.

Att flytta till Malta är det här några saker du bör veta

  • Malta har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Medeltemperaturen på Malta varierar från cirka 15 °C på vintern till cirka 30 °C på sommaren.
  • Den maltesiska ekonomin bygger på turism, tillverkning och finansiella tjänster. Arbetslösheten är låg och det finns många jobbmöjligheter, särskilt inom tjänstesektorn. Den maltesiska regeringen erbjuder också olika incitament för företag som vill investera i landet.
  • Malta är en mycket säker plats att leva på, med låg brottslighet och en stark samhällskänsla. Det maltesiska folket är vänligt och välkomnande, och det finns ett stort utlandsboende på ön.
  • Malta är ett litet land, vilket gör det lätt att ta sig runt med bil eller kollektivtrafik. Ön har också goda förbindelser med resten av Europa via flyg och sjöfart. Det finns frekventa flygningar till större europeiska städer, och färjor går regelbundet mellan Malta och de italienska öarna Sicilien och Gozo.

På det hela taget är Malta en utmärkt plats att bo på för alla som söker ett varmt och välkomnande samhälle, en rik kultur och vackra stränder. Det är ett litet men livligt land med mycket att erbjuda, och det är ett populärt resmål för både turister och utlandsboende.