Välj en sida

Företag kan ge bort gåvor till de anställda vid exempelvis julledighet och födelsedag. Att ge bort presentkort som företagspresent har flera fördelar.

Avdragsgillt – vid vissa tillfällen

Gåvor till anställda är generellt skattepliktiga. Men det finns tillfällen då det kan ges bort utan att mottagaren behöver betala skatt. Detta vid speciella högtidstillfällen.

  • Jul
    En julklapp får vara värd maximalt 500 kronor för att inte bli skattepliktig. En del företag köper samma present till alla sina anställda medan andra köper presentkort som därmed kan användas för att köpa valfri produkt i ett större utbud.
  • Minnesgåva
    Även minnesgåva kan ges utan att skattekrav uppstår. Exempelvis är det möjligt att ge bort den som ”tack för lång och trogen tjänst”. I detta fall behöver personen varit anställd i minst 20 år. Ett annat tillfälle då minnesgåva kan ges är när en person går i pension. Ytterligare ett tillfälle då företaget kan ge en gåva eller presentkort som företagspresent är när personen fyller jämnt. När en minnesgåva ges får värdet vara maximalt 1500 kronor inklusive moms. Utifrån att värdet är betydligt högre än julgåvan är det den present som får kosta allra mest.
  • Jubileumsgåva
    Det är inte bara de anställdas ålder som ska firas. Även när företaget fyller jämnt kan något ges bort till de anställda. Detta exempelvis vid 20 år, 30 år eller 50 års.

Vanligt med presentkort som företagspresent

Det är nästan omöjligt att hitta en present som alla på ett företag uppskattar att få. Detta även om det bara är ett fåtal anställda. Genom att ge bort ett presentkort som företagspresent blir det mer flexibelt vad mottagaren egentligen får. Presentkortet kan vara hos en specifik butik eller stad. I flera städer finns exempelvis ”Citykort” som kan användas för betalning hos en rad olika centralt belägna företag.

Värde – men inte pengar

Om presentkort som företagspresent ges bort är det vissa saker som måste uppfyllas för att gåvan ska vara avdragsgill för företaget. För det första finns beloppsbegränsningar som nämns ovan. För det andra får det vara ett värde som inte kan växlas över till pengar. Presentkortet ska alltså inte kunna växlas till pengar i kassan på den butik som utfärdat det. För det tredje finns begränsningar för hur länge de anställda ska ha jobbat på företaget för att kunna ta mot dessa gåvor.